Nieuws

LB: Nieuwsbrief Belastingdienst Forum Salaris: Periode 5 - 11 september 2024

Geplaatst: 12 september 2024
Kenmerk: 2024.53862

LB: Nieuwsbrief Belastingdienst Forum Salaris: Periode 5 - 11 september 2024

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de Nieuwsbrief Belastingdienst Forum Salaris: Periode 5 - 11 september 2024

Onderwerpen:

  • Volledig handhaven op schijnzelfstandigheid
  • Belastingdienst beoordeelt geen nieuwe modelovereenkomsten meer
  • Lening voor fiets van de zaak
  • Reizen vanaf camping naar werk
  • Gebruikelijk loon

Beste salarisprofessional,


Op 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Daarbij geldt een overgangsperiode van 1 jaar waarin werkgevers en werkenden nog geen vergrijpboete krijgen als zij kunnen bewijzen dat zij stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid.

Vanaf 6 september 2024 beoordeelt de Belastingdienst geen nieuwe modelovereenkomsten meer. Bestaande overeenkomsten verlengt de Belastingdienst niet meer. Dat staat in de Kamerbrief van 6 september 2024 van de staatssecretaris van Financiën en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Een salarisprofessional vraagt: “Een werkgever verstrekt een lening aan de werknemer voor een fiets. Deze lening kan tegen 0% rente worden verleend. Hij lost dit af door uitruil reiskosten en een gedeelte wordt op het bruto loon ingehouden. Valt het totale bedrag van de fiets onder de vrije ruimte? Of alleen het deel dat wordt ingehouden op het brutoloon van de werknemer?” Kunt u uw vakgenoot verder helpen?

In de vorige peiling vroeg de redactie naar een werknemer die zowel van de camping als van de woonplaats naar de werkplek reist. U kreeg 4 stellingen over de vergoeding. 52% van de 629 deelnemers aan de peiling gaven het juiste antwoord. In de toelichting leest u meer over het juiste antwoord.

In de nieuwe peiling test de redactie uw kennis over het gebruikelijk loon. Lucia is dga van een architectenbureau. Het loon van de meestverdienende werknemer is
€ 130.000. U maakt aannemelijk dat een andere dienstbetrekking meer vergelijkbaar is met de dienstbetrekking van Lucia. Het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking is € 100.000. Lucia wil een zo laag mogelijk gebruikelijk loon. Welk loon is dat voor 2024?

  • Nieuwsbrief Belastingdienst Forum Salaris: Periode 5 - 11 september 2024 . Klik hier / klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.