Nieuws

BTW: BCF: Stichting Afvalfond Verpakkingen

Geplaatst: 05 augustus 2024
Kenmerk: 2024.53627

BTW: BCF: Stichting Afvalfond Verpakkingen

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant van 6 juni 2024, nr. BRE 22/5928 t/w/ BRE 22/5936 inzake de verschuldigdheid van btw over de financiële bijdrage die de gemeente van Stichting Afvalfonds Verpakkingen ontvangt.

De rechtbank is van oordeel dat belanghebbende ter zake van de prestaties waar het in dit geschil over gaat niet handelt als overheid. Belanghebbende is in de onderhavige jaren wettelijk verplicht om huishoudelijk afval op te halen en groente-, fruit- en tuinafval gescheiden in te zamelen, maar zo’n wettelijke verplichting is er niet voor het gescheiden inzamelen van andere afvalsoorten (anders dan groente-, fruit- en tuinafval) zoals het verpakkingsafval waarop het geschil in deze zaak ziet. De taak tot het gescheiden inzamelen van verpakkingsafval is immers ter uitvoering van de Kaderrichtlijn afvalstoffen opgedragen aan het verpakkend bedrijfsleven. Dat betekent dat belanghebbende bij de inzameling van verpakkingsafval en de daarmee samenhangende werkzaamheden niet handelt onder een specifiek voor haar geldend juridisch regime. Aan de in 6.3 bij het tweede gedachtestreepje vermelde voorwaarde is dus niet voldaan.

Is de verleggingsregeling van toepassing?

7. Uit de overeenkomsten en afspraken als weergegeven onder 3.6 tot en met 3.13, kan niet worden afgeleid dat de belanghebbende de ingezamelde verpakkingsmaterialen levert aan het Afvalfonds. Het standpunt van belanghebbende dat op de prestatie de wettelijke verleggingsregeling van artikel 12, vijfde lid, van de Wet OB jo. artikel 24bb, eerste lid, aanhef en onderdeel d van het Uitvoeringsbesluit Omzetbelasting 1968 moet worden toegepast, slaagt dan ook niet.

Documenten en publicaties

  • Uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant van 6 juni 2024, nr. BRE 22/5928 t/w/ BRE 22/5936. Klik hier