Nieuws
BCF: Transparantiemethode: Doorschuif-btw: Standpunten Belastingdienst inzake controle omvang doorschuif-btw?
In dit themabericht informeren wij u over standpunten van de Belastingdienst inzake de toepassing van de btw-transparantiemethode en de controle van de omvang van de doorschuif-btw.
Naast de btw die gemeenten zelf betalen kunnen gemeenten ook de btw declareren bij het BTW-compensatiefonds die via de zogenoemde btw-transparantiemethode naar de gemeente wordt doorgeschoven. Gemeenten hebben doorgaans geen inzicht of te veel of te weinig btw naar de gemeente wordt doorgeschoven. Moeten gemeenten de omvang van de doorgeschoven btw controleren? Welke standpunten neemt de Belastingdienst in?
De transparantiemethode en doorschuif-btw
Gemeenten verzorgen een groot aantal taken en werkzaamheden. Bij het verzorgen van de taken en werkzaamheden wordt vaak via een zogenoemde gemeenschappelijke regeling samengewerkt met andere gemeenten.
Als wordt samengewerkt via een gemeenschappelijke regeling dan is de btw een aandachtspunt. De dienstverlening van de gemeenschappelijke regeling is vaak vrijgesteld van de heffing van btw op grond van de btw-koepelvrijstelling. Vanwege de btw-koepelvrijstelling wordt de dienstverlening van de gemeenschappelijke regeling aan de gemeenten niet belast met btw hetgeen tot gevolg heeft dat de gemeenschappelijke regeling ook geen btw op de kosten in aftrek kan nemen op de btw-aangifte. De gemeenschappelijke regeling heeft ook geen recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds. De btw op de kosten is voor de gemeenschappelijke regeling een kostenpost.
Dit is ongewenst als via de gemeenschappelijke regeling wordt samengewerkt in het kader van een taak ter zake waarvan recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds bestaat. Immers als de gemeente de activiteit zelf verricht dan is de btw op kosten bij de gemeente geen kostenpost vanwege het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds. Wordt ter zake van de taak via een gemeenschappelijke regeling samengewerkt dan is de btw op de kosten een kostenpost.
Om het samenwerken niet te belemmeren heeft de Staatssecretaris van Financiën de zogenoemde btw-transparantiemethode ontwikkeld. De gemeenschappelijke regeling kan de btw op de kosten doorschuiven naar de deelnemende gemeenten. De gemeenten kunnen de doorgeschoven btw vervolgens compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Via een schrijven van de gemeenschappelijke regeling worden de deelnemende gemeenten geïnformeerd over de omvang van de doorschuif-btw. De btw-transparantiemethode is uitgewerkt in onderdeel 3.2. Transparantiemethode van het Besluit ‘Omzetbelasting. Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen’ van 24 december 2020, nr. 2020-249875. Klik hier
Gemeentelijke praktijk
Veel gemeenten hebben overleg en cliëntgesprekken met de Belastingdienst. Een punt dat aan de orde kan komen betreft het compenseren van zogenoemde doorschuif-btw. Kan de gemeente de doorschuif-btw automatisch compenseren bij het BTW-compensatiefonds of heeft de gemeente een plicht om de doorschuif-btw nader te bekijken. In hoeverre moet de gemeente de omvang van de doorschuif-btw toetsen?
De eenheden van de Belastingdienst nemen verschillende standpunten in. Sommige eenheden berichten de gemeenten dat geen toetsing hoeft plaats te vinden. De organisatie, instelling of gemeenschappelijke regeling die btw doorschuift is en blijft volledig verantwoordelijk voor de doorschuif-btw. De gemeente heeft geen onderzoeksplicht. Andere eenheden van de Belastingdienst nemen het standpunt in dat de gemeente verantwoordelijk is voor een correcte declaratie van btw bij het BTW-compensatiefonds. De gemeente moet bekijken of de omvang van de doorschuif-btw betrouwbaar is. De gemeente mag de doorschuif-btw niet 'klakkeloos' verwerken. De gemeente moet een interne (gedeeltelijke) toets doen.
Via de verantwoordelijkheid voor een correcte declaratie van btw bij het BTW-compensatiefonds legt de Belastingdienst de verantwoordelijkheid voor een correcte omvang van de doorschuif-btw bij de gemeenten. De Belastingdienst legt via een omweg alle verantwoordelijkheid voor de omvang van de doorschuif-btw bij de gemeenten terwijl een marginale toetsing lijkt te volstaan.
Veel gemeenten toetsen de omvang van de doorschuif-btw marginaal om te bekijken of niet te weinig btw wordt doorgeschoven naar de eigen gemeente. Gemeenten hebben wel een financieel belang bij de doorschuif-btw. Wordt er voldoende btw doorgeschoven? Klopt de verdeling? Krijg ik als individuele gemeente voldoende btw doorgeschoven?
Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.
Deel dit bericht:
Inloggen
Wilt u meer informatie over de kennisbank? Mail dan naar: info@taxnavigator.nl.
Inschrijven nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief