Nieuws
LB: Wet DBA: handhaving: rapport Rekenkamer
In dit nieuwsbericht informeren wij u over het rapport van de Rekenkamer inzake de handhaving van de wet DBA.
Met betrekking tot de inhuur van zelfstandigen speelt de vraag of de ingeleende zelfstandige in dienst is bij de opdrachtgever c.q. gemeente of dat de zelfstandige daadwerkelijk zelfstandig een opdracht voor de gemeente verricht. Is de zelfstandige in dienst bij de opdrachtgever dan moet loonbelasting en premies worden voldaan.
Wet DBA
Opdrachtgevers en opdrachtnemers maken binnen hun arbeidsrelatie afspraken. Samen beoordelen zij of er sprake is van loondienst. Bij twijfel kan een modelovereenkomst zekerheid geven. Het is belangrijk om te beoordelen of sprake is van loondienst. In het geval van loondienst moet de werkgever namelijk loonheffingen inhouden en betalen. Daarnaast moet hij meestal loon doorbetalen bij ziekte en vakantie. En gelden er bijvoorbeeld specifieke regels bij ontslag.
Door de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervallen. Met de Wet DBA wordt beoogd schijnzelfstandigheid te bestrijden. De handhaving van de wet is sterk beperkt door het handhavingsmoratorium.
Onderzoek Algemene Rekenkamer
De Algemene rekenkamer heeft onderzoek gedaan en concludeert:
- De Belastingdienst is met de huidige middelen niet in staat vooraf of achteraf schijnzelfstandigheid aan te pakken;
- Met de Belastingdienst wordt minder overlegd en afgestemd inzake de fiscale aspecten van de inlening van zelfstandigen;
- De hulpmiddelen van de Belastingdienst zoals de webmodule worden weinig benut;
- De rijksoverheid loopt door het gebrek aan handhaving belasting- en premie-inkomsten mis.
Reactie staatssecretaris
Staatssecretaris Van Rij van Financiën, Fiscaliteit en Belastingdienst schrijft het volgende:
“De conclusies uit het rapport worden herkend en we gaan deze serieus ter hand nemen. De conclusies bevestigen het beeld dat het maken van een onderscheid tussen werknemers en zelfstandigen complex is voor zowel zelfstandigen, bedrijven als Belastingdienst en dat er geen eenvoudige oplossingen zijn. In het coalitieakkoord is de ambitie uitgesproken om de arbeidsmarkt te hervormen en met aanpassingen te komen. Als onderdeel van dit pakket arbeidsmarktmaatregelen wordt, in lijn met het coalitieakkoord, ook gekeken naar de (inzet van) publiekrechtelijke handhaving. De bevindingen uit het rapport zullen daarbij worden meegenomen.”
Gemeentelijke praktijk
Wat doet uw gemeente met de Wet DBA?
- Heeft uw gemeente een overzicht van de zzp’ers die werkzaamheden voor uw gemeente verzorgen.
- Past uw gemeente de webmodule toe bij de beoordeling of sprake van een dienstbetrekking of niet.
Documenten en publicaties
- Focus op handhaving Belastingdienst bij schijnzelfstandigheid. Klik hier
- Bestuurlijke reactie Conceptrapport 'Focus op handhaving Belastingdienst bij schijnzelfstandigheid', 1 april 2022, 2022-0000107718. Klik hier
Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.
Deel dit bericht:
Inloggen
Wilt u meer informatie over de kennisbank? Mail dan naar: info@taxnavigator.nl.
Inschrijven nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief