Nieuws

BTW: Bouwterrein: Verkoop en levering aan koperscollectief

Geplaatst: 12 november 2022
Kenmerk: 2022.47952

BTW: Bouwterrein: Verkoop en levering aan koperscollectief

Kenmerk: Taxnavigator 2022.47952

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Rechtbank Gelderland van 25 oktober 2022, nr. AWB 21/4535 inzake de verkoop en levering van een terrein aan een koperscollectief. Rechtbank Gelderland oordeelt dat per gesplitst perceel de btw-aspecten moet worden vastgesteld.

Een projectontwikkelaar is eigenaar van een perceel grond van ongeveer 8.860 vierkante meter. Op een gedeelte van het perceel staan twee woningen. De rest van het perceel is niet bebouwd. De projectontwikkelaar heeft met de gemeente een grondexploitatieovereenkomst gesloten waarin is afgesproken dat de bestaande bebouwing wordt gesloopt en op het perceel grond negen nieuwe woningen worden gerealiseerd. De grond wordt aan het koperscollectief geleverd voordat de woningen worden gesloopt en het terrein wordt gesaneerd.

Rechtbank Gelderland oordeelt in zijn uitspraak van 25 oktober 2022, nr. AWB 21/4535 dat de kopers van de registergoederen 4 tot en met 9 een bouwterrein geleverd hebben gekregen. De beschikkingsbevoegdheid van de kopers was na het passeren van akte  één nog zeer beperkt. Het doel van de kopers is het verkrijgen van een eigen kavel. De kopers konden hun kavel na het passeren van akte één nog niet verkopen en de kopers konden evenmin nog afwijken van de al van te voren vastgelegde delen (kavels) van het perceel. Na het passeren van akte één konden de kopers slechts de notaris toestemming geven om het perceel te verdelen in de vooraf vastgelegde kavels. Ook waren de kopers gebonden aan de gemaakte afspraken over sloop van de bestaande gebouwen en konden de kopers niet zelf bepalen een ander de sloopopdracht te geven. Na het passeren van akte één hadden de kopers dan ook niet de macht om als eigenaar over het goed te beschikken. De kopers hebben met het passeren van akte één ook geen aandeel in een onverdeeldheid verkregen. Van een onverdeeldheid is sprake als de deelgenoten gezamenlijk eigenaar zijn van het geheel en niet een specifiek eigen deel kunnen aanwijzen. Dit doet zich bijvoorbeeld voor bij een huwelijksgemeenschap of een nalatenschap met verschillende erfgenamen. In een dergelijke onverdeeldheid heeft een deelgenoot niet het recht op een specifiek goed. In deze zaak beogen de kopers juist wel de verkrijging van een specifiek, individueel deel. Dit deel is al aanwijsbaar: iedere koper weet bij het tekenen van de koopovereenkomst, dus voordat de aktes gepasseerd worden, immers al welk specifiek deel van het perceel hij zal verkrijgen. Dat ten tijde van het passeren van akte één het perceel nog niet juridisch gesplitst is, maakt dit niet anders.

Documenten en publicaties

  • Uitspraak van Rechtbank Gelderland van 25 oktober 2022, nr. AWB 21/4535. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.