Nieuws

Belastingplan 2022: VpB: Dividendbelasting en gemeenten

Geplaatst: 27 oktober 2021
Kenmerk: 2021.40635

Belastingplan 2022: VpB: Dividendbelasting en gemeenten

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de voorgestelde wijziging van de dividendbelasting in het Belastingplan 2022 en de gevolgen van deze voorgestelde wijziging voor gemeenten. Door een mededeling van het Ministerie van Financiën aan de VNG lijken de gevolgen voor gemeenten beperkt.

Algemeen

Als dividend wordt uitgekeerd door een vennootschap dan kan dividendbelasting worden ingehouden. De vennootschap die het dividend uitkeert voldoet de ingehouden dividendbelasting aan de Belastingdienst. In Nederland gevestigde ondernemingen die Vpb-plichtig zijn en dividend ontvangen kunnen de betaalde dividendbelasting verrekenen met de verschuldigde vennootschapsbelasting die zij zijn verschuldigd. Maakt de vennootschap c.q. de Vpb-plichtige onderneming verlies en is geen vennootschapsbelasting verschuldigd dan betaalt de Belastingdienst de betaalde dividendbelasting terug aan de onderneming c.q. vennootschap. De dividendbelasting is tot op heden geen kostenpost voor in Nederland gevestigde ondernemingen die dividendbelasting betalen en Vpb-plichtig zijn. De Belastingdienst betaalt geen dividendbelasting terug aan in het buitenland gevestigde ondernemingen die Vpb-plichtig zijn. Mogelijk is deze handelwijze in strijd met het ‘Sofina’-arrest van het Europese Hof van Justitie. Het Hof van Justitie heeft geoordeeld dat een soortgelijke Franse regeling in strijd is met het Europese recht.

Belastingplan 2022

In het Belastingplan 2022 wordt voorgesteld de regelgeving aan te passen. De Belastingdienst betaalt geen betaalde dividendbelasting meer terug aan in Nederland gevestigde ondernemingen die Vpb-plichtig zijn. Wel kan de betaalde dividendbelasting onbeperkt worden verrekend met de verschuldigde vennootschapsbelasting.

Gemeentelijke praktijk

Gemeenten ontvangen dividend maar betalen weinig of geen vennootschapsbelasting. Ontstaat een kostenpost voor gemeenten?

Het Ministerie van Financiën heeft het VNG medegedeeld dat de beperking voor de teruggaaf van dividendbelasting niet gaat gelden voor de niet Vpb-plichtige activiteiten van een gemeente. Wel kan de beperking gelden als een Vpb-plichtig onderdeel van een gemeente aandelen houdt en dividendbelasting wordt ingehouden bij de uitkering van dividend. Dat is volgens Taxnavigator het geval als de zogenoemde deelnemingsvrijstelling niet geldt omdat minder dan 5% van de aandelen wordt gehouden. Als dividendbelasting wordt betaald dan kan door de ontvanger van het dividend niet meer dividendbelasting worden verrekend dan er aan vennootschapsbelasting door de ontvanger van het dividend is verschuldigd. Eventueel niet verrekende dividendbelasting door een Vpb-plichtig onderdeel van een gemeente kan worden voortgewenteld naar een volgend jaar waarin wel (voldoende) vennootschapsbelasting is verschuldigd.

Houdt het Vpb-plichtig onderdeel van uw gemeente aandelen en is ter zake van dit Vpb-plichtig onderdeel de deelnemingsvrijstelling niet van toepassing. Zo ja, dan is dividendbelasting een aandachtspunt.

Gelet op het financiële belang voor gemeenten is een schriftelijke bevestiging van de mededeling van het Ministerie door de Staatssecretaris van Financiën gewenst. Heeft uw gemeente een financieel belang dan kan uw gemeente ook bij de Belastingdienst om een schriftelijke bevestiging van het standpunt van de Staatssecretaris van Financiën vragen.

Documenten en publicaties

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.