Nieuws
LB: Reiskostenvergoeding 1 oktober 2021 tot en met 31 december 2021
In dit nieuwsbericht informeren wij u over de onbelaste vaste reiskostenvergoeding.
Een gemeente kan een werknemer onder voorwaarden een belastingvrije reiskostenvergoeding verstrekken voor daadwerkelijk gereisde kilometers naar de vaste werkplek. Reist een werknemer tenminste 128 dagen per kalenderjaar naar de vaste werkplek dan mag op grond van de praktische methode de volledige reiskostenvergoeding belastingvrij worden verstrekt op basis van € 0,19 per gereisde kilometer. Bij het vaststellen van de hoogte van de reiskostenvergoeding mag worden aangenomen dat de werknemer steeds 214 dagen naar de vaste werkplek reist ook al reist de werknemer in werkelijkheid dus maar minimaal 128 dagen naar de vaste werkplek. De aantallen van 214 en 128 dagen gelden per kalenderjaar alleen voor werknemers die ten minste een vijfdaagse werkweek hebben. Voor deze maximale kilometervergoeding van € 0,19 maakt het niet uit welk vervoermiddel de werknemer gebruikt. Voor werknemers die in deeltijd werken geldt de regeling naar rato.
In verband met de Coronacrisis heeft het Kabinet enkele besluiten genomen. Zo heeft het Kabinet in het Besluit ‘Fiscale tegemoetkomingen naar aanleiding van de coronacrisis; (Besluit noodmaatregelen coronacrisis), 28 juni 2021, nr. 2021-121258, goedgekeurd dat onder voorwaarden tot 1 oktober 2021 thuiswerkdagen voor de toepassing van de praktische methode gelden als reisdagen.
De goedkeuring om thuiswerkdagen te laten gelden als reisdagen wordt wellicht met ingang van 1 oktober 2021 ingetrokken maar zeker is dat niet. Onder voorwaarden kan de werkgever de vaste reiskostenvergoeding ook in het tijdvak 1 oktober 2021 tot en met 31 december 2021 onbelast blijven doorbetalen terwijl de werknemer dan nog veel vanuit huis werkt. Van belang is dat wordt voldaan aan het 128-dagencriterium waarbij de thuiswerkdagen van 1 januari 2021 tot 1 oktober 2021 meetellen als reisdagen voor het 128-dagencriterium van de praktische methode. Een belangrijk punt is de voorwaarde dat de werknemer vóór 13 maart 2020 een onvoorwaardelijk recht had op de vaste reiskostenvergoeding. De goedkeuring geldt volgens de Belastingdienst niet voor werknemers die na 12 maart 2020 in dienst zijn getreden. De goedkeuring geldt zoals wij hebben begrepen volgens een medewerker van de Belastingdienst evenmin als sprake is van gewijzigde omstandigheden na 12 maart 2020 zoals bijvoorbeeld een verhuizing of een contractuitbreiding.
Documenten en publicaties
- Besluit ‘Fiscale tegemoetkomingen naar aanleiding van de coronacrisis; (Besluit noodmaatregelen coronacrisis), 28 juni 2021, nr. 2021-121258. Klik hier
- Besluit ‘Loonheffingen. Inkomstenbelasting. Winst. Vervoer; reiskostenvergoedingen, reizen per auto en openbaar vervoer, 20 maart 2015, nr. BLKB2015-0188M. Klik hier
Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.
Deel dit bericht:
Inloggen
Wilt u meer informatie over de kennisbank? Mail dan naar: info@taxnavigator.nl.
Inschrijven nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief