Nieuws
LB: BTW: VpB: BCF: MRB: BPM; Gebruik auto’s en loonheffingen
In dit themabericht informeren wij u over de inventarisatie van de fiscale aspecten van personen- en bestelauto’s die door de gemeente aan de medewerkers ter beschikking zijn gesteld.
- Over hoeveel auto’s beschikt de gemeente?
- Wat zijn de merken, types en het bijbehorende kenteken?
- Welke medewerkers gebruiken de auto c.q. aan wie is de auto ter beschikking gesteld?
- Wordt de auto voor privédoeleinden gebruikt? Wat is ter zake afgesproken? Hoe wordt dit gecontroleerd?
- Wordt het privégebruik belast? Denk aan loonbelasting en mogelijk btw.
- Is geen belasting verschuldigd omdat privégebruik niet aan de orde is: rittenadministratie, verklaring geen privégebruik, verbod op privégebruik, auto blijft na werktijd achter op gemeentelijke terrein, eindheffing in verband met doorlopend afwisselend gebruik, storingsdienst, uitsluitend of nagenoeg uitsluitend gebruik voor vervoer van goederen.
- BPM: Wordt de bestelauto voor meer dan 10% gebruikt voor btw-ondernemersactiviteiten dan BPM-vrijstelling.
- MRB: Wordt de bestelauto voor meer dan 10% gebruikt voor btw-ondernemersactiviteiten dan lage tarief MRB.
- BTW: De btw op kosten van aanschaf en exploitatie van tractie kan worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds voor zover gebruikt voor compensabele activiteiten. De btw op kosten kan in aftrek worden genomen op de btw-aangifte voor zover tractie wordt gebruikt voor btw-ondernemersactiviteiten ter zake waarvan recht op aftrek van btw via de btw-aangifte bestaat.
- Zijn bijzondere afspraken gemaakt met betrekking tot de auto's die door het college van b&w worden gebruikt?
- Vpb: Activering en afschrijving
Wettelijk kader
Artikel 13bis, eerste lid, van de Wet op de loonbelasting 1964 bepaalt dat het gebruik van een ter beschikking gestelde auto voor privédoeleinden loon is als meer dan 500 kilometers voor privédoeleinden zijn gereden.
Artikel 13bis, eerste lid, van de Wet op de loonbelasting 1964 juncto artikel 3.13 van de Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011 bepaalt dat de rittenadministratie de volgende gegevens moet bevatten:
- a. merk, type en kenteken van de auto;
- b. periode van terbeschikkingstelling van de auto;
- c. per rit: datum; beginstand en eindstand van de kilometerteller; beginadres en eindadres; de gereden route indien deze afwijkt van de meest gebruikelijke; het karakter van de rit.
Rechtspraak
- In zijn uitspraak van 20 oktober 2022 oordeelt Rechtbank Dn Haag dat een overlegde rittenadministratie niet aan de wettelijke eisen voldoet zodat de werknemer niet kan aantonen dat hij niet meer dan 500 kilometer privé heeft gereden met de door zijn werkgever ter beschikking gestelde auto. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de Belastingdienst de naheffingsaanslag en de verzuimboete terecht en naar de juiste bedragen opgelegd. Klik hier
Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.
Deel dit bericht:
Inloggen
Wilt u meer informatie over de kennisbank? Mail dan naar: info@taxnavigator.nl.
Inschrijven nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief