Nieuws
BTW: Verhuur-plus: Ter beschikking stellen muziekstudio's.
In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van het Gerechtshof 's-Hertogenbosch van 21 januari 2021, nr. 19/00772, inzake het ter beschikking stellen van muziekstudio's.
Het Gerechtshof 's-Hertogenbosch oordeelt in zijn uitspraak van 21 januari 2021 dat het ter beschikking van muziekstudio's geen verhuurplus maar verhuur betreft. De muziekstudio's zijn volledig ingericht.
Naast huur kent de btw ook het in de jurisprudentie ontwikkelde leerstuk van de verhuurplus. Vaak wordt op basis van de naam verhuurplus aangenomen dat verhuurplus niets meer is dan verhuur met extra diensten. Dat is echter niet het geval. Verhuurplus is geen verhuur met een beetje extra. Bij verhuurplus is niet zozeer het ter beschikking stellen van een ruimte de hoofdprestatie maar betreft de hoofdprestatie het kunnen ontplooien van een activiteit zoals het verzorgen van een concert of theatervoorstelling maar volgens de jurisprudentie van de Hoge Raad ook het kunnen ontvangen van klanten door een prostituee.
Een ondernemer heeft een voormalig schoolgebouw getransformeerd in een gebouw waarin met name muziekstudio’s zijn gerealiseerd. De muziekstudio’s zijn ingericht met muziekinstrumenten en -installaties (versterkers, speakers en microfoons) en beschikken over geluidsisolatie, ventilatie en speciale akoestische vloerbedekking, wandbekleding en plafonds. De gebruikers kunnen van de exploitant van het gebouw uitleg over het gebruik van de instrumenten en installaties krijgen. Bij het gebruik van de muziekstudio’s zijn gas, water, licht, schoonmaak, temperatuurregeling en wifi inbegrepen. De gebruikers van de muziekstudio’s kunnen ook gebruik maken van gezamenlijke ruimten, zoals de entree, de toiletten, de garderobe en de opslag- en rustruimte. In het gebouw zijn een drank- en koffieautomaat aanwezig, die door de exploitant worden beheerd. Het gebouw is elektronisch beveiligd. Aan de gebruikers worden faciliteiten voor de toegang ter beschikking gesteld, zoals sleutels en een alarm key. Een medewerker woonde in 2015 naast het pand en verzorgde in dat jaar het onderhoud en de controle van muziekinstrumenten en -installaties. Daarnaast verrichte hij enige mate van (elektronisch) toezicht op het gebouw en de gebruikers. De gebruikers konden permanent voor de muziekstudio’s beschikken. In het gebouw was geen beheerder aanwezig. Het toezicht gebeurde digitaal.
Het Gerechtshof constateert dat de ondernemer het onderhoud en de controle van de beschikbaar gestelde muziekinstrumenten en –installaties en eenmaal per week schoonmaakwerkzaamheden verrichtte. Daarnaast verrichtte zij enige mate van (elektronisch) toezicht op het gebouw en de gebruikers. Van het houden van actief fysiek toezicht door de ondernemer is niet gebleken. Er was in 2015 bij voorbeeld geen balie voor het permanent houden van toezicht in het gebouw aanwezig. De ondernemer bood verder enkele optionele diensten aan, zoals het maken van reclame, maar uit de stukken blijkt niet of de huurders daarvan in 2015 gebruik hebben gemaakt. De ondernemer is niet in staat gebleken om aan te tonen c.q. te kunnen onderbouwen dat de verleende diensten moeten worden gekwalificeerd als verhuurplus.
Voor raadplegen uitspraak Gerechtshof 's-Hertogenbosch d.d. 21 januari 2021, nr. 19/00772. Klik hier
Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.
Deel dit bericht:
Inloggen
Wilt u meer informatie over de kennisbank? Mail dan naar: info@taxnavigator.nl.
Inschrijven nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief