Nieuws

BTW: Ter beschikking stellen gymnastiekruimte aan basisscholen is geen met btw belaste prestatie

Geplaatst: 26 juli 2021
Kenmerk: 2021.38980

BTW: Ter beschikking stellen gymnastiekruimte aan basisscholen is geen met btw belaste prestatie

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant van 13 juli 2021, nr. AWB 18/3478 inzake het ter beschikking stellen van gymnastiekzalen aan basisscholen voor het verzorgen van bewegingsonderwijs.

Deze uitspraak betreft de btw-regelgeving van voor 1 januari 2019. Tot 1 januari 2019 was het geven van gelegenheid tot sport door gemeenten belast met 6% btw. Met ingang van 1 januari 2019 is het geven van gelegenheid tot sport door gemeenten vrijgesteld van de heffing van btw. De actualiteitswaarde van deze procedure is daarom beperkt.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de gemeente niet als btw-ondernemer handelt bij de terbeschikkingstelling van gymnastieklokalen basisscholen in haar gemeente. Dat de gemeente een vergoeding in rekening brengt is niet van belang. De in rekening gebrachte kosten bedragen na het salderen van de facturen in feite nihil. De gemeente factureert vanuit de afdeling Sport en verstrekt vanuit de afdeling Onderwijs een subsidie aan de scholen voor de kosten van het bewegingsonderwijs. De gemeente verleent geen diensten onder bezwarende titel en de gemeente heeft geen recht op aftrek van de btw op de kosten die kan worden toegerekend aan de terbeschikkingstelling van de sportaccommodaties c.q. gymnastieklokalen.

Documenten en publicaties

  • Voor raadplegen uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant d.d. 13 juli 2021, nr. AWB 18/3478. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.