Nieuws

BTW: Actualisatie Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting': Leegstand

Geplaatst: 28 december 2020
Kenmerk: 2020.33578

BTW: Actualisatie Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting': Leegstand

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het standpunt van de Staatssecretaris van Financiën inzake het recht op aftrek van btw en leegstand.

In onderdeel 4.2.6. van het Besluit Aftrek neemt de Staatsecretaris van Financiën een standpunt in over het recht op aftrek van btw en leegstand. De staatssecretaris maakt een onderscheid tussen verschillende soorten leegstand zoals 1): Permanent niet gebruiken, 2): Leegstand voor eerste ingebruikneming en 3): Instandhoudingskosten.

1. Permanent niet gebruiken

Het feitelijk niet permanent gebruiken van een onroerende zaak kan niet als leegstand worden aangemerkt. Het laatste niet-permanente gebruik is vaak inherent aan de aard of de wijze van exploiteren van een onroerende zaak zoals een theaterzaal of sportzaal die doorlopend wordt gebruikt. Degelijk niet-permanent gebruik heeft geen invloed op de mate van aftrek of herziening van de aftrek. Wordt een onroerende zaak voor 30% gebruikt voor het verrichten van met btw belaste prestaties en voor 30% voor btw-vrijgestelde prestaties dan heeft de exploitant recht op aftrek van de helft van de btw op de kosten omdat met permanente leegstand geen rekening hoet te worden gehouden. Volgens Taxnavigator heeft dit standpunt ook betekenis voor toepassing van het BTW-compensatiefonds en de SPUK Gemeentelijke sportaccommodaties.

2. Leegstand voor eerste ingebruikneming

Als een onroerende zaak nog niet is gebruikt en leegstaat dan wordt het recht op aftrek van btw bepaald op basis van het beoogde werkelijke gebruik van de onroerende zaak.

3. Instandhoudingskosten

Als in het jaar van leegstand schoonmaak-, verwarmings- en bewakingskosten worden gemaakt voor de instandhouding van de onroerende zaak dan worden deze kosten direct verbruikt zonder dat een rechtstreeks en onmiddellijk verband bestaat met een belaste uitgaande prestatie omdat deze ontbreekt (leegstand). Het recht op aftrek van btw wordt bepaald op basis van het voornemen dat de exploitant heeft met de het leegstaande onroerende zaak of het leegstaande deel ervan. Dit voornemen moet met objectieve gegevens aannemelijk worden gemaakt. Van belang daarbij kan onder andere zijn de opdracht aan de makelaar, de aard van de onroerende zaak en de locatie van de onroerende zaak.

Voor ingekochte prestaties die – anders dan de instandhoudingkosten – pas bij het (opnieuw) in gebruik nemen van (het deel van) de onroerende zaak worden gebruikt (zoals kosten voor verbetering en uitbreiding) vindt de aftrek van voorbelasting plaats op basis van de met objectieve gegevens aannemelijk gemaakte belaste bestemming. Op het moment van de eerste ingebruikneming wordt de aftrek van voorbelasting evenwel herzien bij de ingebruikneming.

Gemeentelijke praktijk

Veel gemeenten geven leegstaande gebouwen tijdelijk in gebruik om vernieling en ongewenst gebruik van de gebouwen te voorkomen. Volgens Taxnavigator kan dergelijk tijdelijk gebruik invloed hebben op het recht op aftrek van btw op de instandhoudingskosten. Omdat in feite nog gewoon sprake is van leegstand mag dit tijdelijk gebruik geen gevolgen hebben voor het recht op aftrek van btw op de bouw, renovatie en onderhoudskosten van een gebouw.

Documenten en publicaties

  • Besluit 'Omzetbelasting. Aftrek van omzetbelasting', 24 november 2020, nr. 2020-167584, Voor downloaden. klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.